Kuchnia

Przepisy cz.5

☻☻Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone☻☻

Składniki:
(foremka o średnicy 28 cm)
Biszkopt:
7 jajek (L) (około 450 g waga jajek w skorupkach)
1 szklanka mąki tortowej (160 g)
1 szklanka drobnego cukru (220 g)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
Masa z truskawek:
450 g mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
Krem:
200 g serka mascarpone (schłodzony)
200 ml śmietany 30% (schłodzona)
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady z zawartością 60% kakao
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukier. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Do ubitych białek nadal miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita.
Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować).
Dno foremki najlepiej z otwieraną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą (boków nie wykładać ani nie smarować).
Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki. Zazwyczaj po wystudzeniu biszkopt wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta.
Masa z truskawek:
Do rondelka włożyć rozmrożone truskawki łącznie z powstałym sokiem, dodać cukier i sok z cytryny, gotować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania szklistej masy. Truskawki nie muszą być całkowicie rozgotowane.
Masę zdjąć z palnika, dodać suchą galaretkę i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby całkowicie nie stężała.
Lekko tężejącą masą truskawkową posmarować jedną część biszkoptu i przykryć drugą, lekko docisnąć.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, uważać, aby nie przebić (mogą powstać grudki masła).
Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone i ziarenka wanilii lub ekstrakt. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
Krem równomiernie rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać wiórkami z czekolady. Wiórki z czekolady strugam skrobaczką do warzyw.
Ciasto przed podaniem schłodzić przez co najmniej 2 - 3 godziny w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation