Kuchnia

Ciasta

♦♦CIASTO CZESKIE♦♦

Ciasto:
450 g mąki
150 g cukru pudru
50 g margaryny
3 łyżki miodu ( może być sztuczny)
3 łyżki śmietany
2 jajka
1 łyżeczka sody
Masa:
1/2 l mleka
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
sok z połowy cytryny
dżem wiśniowy
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia.

Masa:
Obie mąki wymieszać z 1 szklanką mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszaną mąkę.Całość gotować do zgęstnienia.Ugotowaną masę budyniową ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę,cały czas ucierając dodawać po trochu ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny.

Gotową masą przekładać upieczone i ostudzone placki. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne.
Całość polać polewą - u mnie najczęściej to roztopiona na parze mleczna czekolada.

Blaszka 20x30 cm będzie idealna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation