Kuchnia

Coś do chleba

Słodzę Solę Pieprzę: Gotowana szynka po staropolsku
Składniki

1 kg szynki wieprzowej

Marynata
1 litr wody
3 płaskie łyżki soli
2 łyżki cukru
1/2 łyżki octu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka kminku
3 ząbki czosnku

Marynata. Wszystkie składniki zagotuj w dużym garnku, wystudź. Do wystudzonej marynaty włóż umyte mięso i zostaw na noc.

Szynka po staropolsku. Na drugi dzień ugotuj mięso w marynacie - przez około 40-60 minut. Szynkę zostaw w wodzie, aż wystygnie. Gotowe!
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation