Kuchnia
Przekąski
Kwadraciki śniadaniowe :)
Składniki: ciasto francuskie, 3 plastry szynki lub bekonu, jajka przepiórcze, twaróg, garść rukoli
sól, pieprz do smaku
Składniki
•1 opakowanie ciasta francuskiego (do kupienia zwiniete w rulon w każdym większym sklepie
•puszka pomidorów lub sos pomidorowy (ja użyłam tomatery z pewnego latajacego dyskontu) lubsłoiczek koncentratu pomidorowego lub po prostu ketchup
•2-3 pieczarki – można je wcześniej posiekac i z cebulką przesmażyć na maśle
•ok 8 oliwek zielonych lub czarnych
•1/4 pokrojonej w kostkę czerwonej lub żółej lub zielonej papryki
•kilka plasterków szynki lub 3 parowki pokrojone w grube ok 3-5mm plasterki
•2 pomidory suszone
•zioła świeze lub suszone (oregano, bazylia, rozmaryn), sól, pieprz, szczypta cukru
•łyzka oliwy z oliek
•ząbek czosnku
•1 jajko – do posmarowania zwinietych pizzerinek – ładnie się wtedy rumienią, bez jajka też się upieką
Przygotowanie
1.Jeżeli masz tomaterę (sos pomidorowy), wlewamy go do garnka dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła świeze lub suszone i do smaku sól, pieprz, czasem szczyptę cukru i zagotowujemy żeby smaki się przegryzły
Jeżeli masz puszkę pomidorów zmiksuj je blenderem lub rozdrobnij widelcem (czasem trzeba obciąć końcówki) i postępuj jak z tomaterą.
Jeżeli masz koncentrat pomidorowy przełóż go do garnuszka i dolej pól szklanki wody- żeby go rozcieńczyć, dołóz łyżkę oliwy z oliwek i postępuj jak z tomaterą.
Jeżeli masz ketchup możesz postąpić jak z tomaterą – tylko ostrożnie przyprawiaj – ketchup juz jest słony, lub do zimnego ketchupu po prostu dodaj zioła, czosnek, wymieszaj i dopraw do smaku. Możesz też zrezygnować z dodatkowych ziół jeżeli lubisz smak samego ketchupu.
2.Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na kwadraty o boku ok 5 cm – nie muszą być idealnie równe:). Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę sosu i dodatki według uznania. ja dawałam zawsze jakiś kawałek mięska i do tego dodatki według fantazji – radzę to samo:)
3.Zwiać pizzerinki możemy na kilka sposobów. Po pierwsze mozemy połączyć wszystkie 4 rogi tworząc pakiecik. Po drugie możemy zrolować pizzerinki – tworzymy małe ruloniki. Po trzecie możemy lekko zawijać brzegi tworząc owalne kształty tworząc małe pizze. nasze zawiniatka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku wg instrukcji na opakowaniu – lub do momentu aż pizzerinki bedą złote.
Smacznego!!!
PS. Ja robiłam pizzerinki bez żółtego sera, żeby je choć trochę odchudzić, ale z żółtym serem również smakują rewelacyjnie.
PS II. Jeżeli zostanie wam sos – gorący przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce – idealnie sprawdza sie jako ketchup lub dodatek do upieczonych pizzerinek. Może stać w lodówce nawet tydzień – choć zwykle nie stoi dłużej niż kilka dni:)
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