Kuchnia

kulinaria

Gołąbki po meołąbki po meksykańsku - przepis

Składniki:
(na 10 -12 gołąbków)

Gołąbki:

500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
1/2 główki niewielkiej kapusty (około 80 dag)
1/2 szklanki ryżu
8 łyżek kaszy manny
2 małe cebule lub 1 duża
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz, majeranek
pęczek natki pietruszki
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


Sos:

1,5 litra wody
2 kostki rosołowe
przyprawa typu vegeta (około 2 łyżek, do smaku)
200 g ketchupu pikantnego
200 g przecieru pomidorowego


Kapustę drobno poszatkować, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Pół szklanki ryżu gotować około 10 minut (al dente) w osolonym wrzątku, odcedzić, wystudzić. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Wystudzony ryż, poszatkowaną kapustę, cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki wymieszać z mięsem mielonym. Dodać 2 surowe jajka, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać kaszę mannę, by masa nie była zbyt lepka i dało się formować gołąbki. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rąk. Z masy lepić gołąbki (mi wyszło 12 dość dużych), każdego obtaczać w bułce tartej, usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać kostki rosołowe, przecier oraz ketchup. Usmażone gołąbki układać w garnku, gotować około 40-45 minut. Doprawić do smaku solą lub przyprawą typu vegeta. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podczas gotowania całość podlewać niewielką ilością wody, by mięso się nie przypaliło.
ksykańsku | Moje Qulinaria
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation