Kuchnia

PRZEPISY - SŁODKOŚCI, PYSZNOŚCI...

PUDDING CHIA Z WINNYM RABARBAREM
Składniki:

200 ml ulubionego mleka
2 – 3 łyżki chia (szałwii hiszpańskiej)
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Do szklanego naczynia wsypać nasiona szałwii hiszpańskiej (2 łyżki kiedy wolicie rzadszy pudding, 3 jeśli lubicie bardziej gęsty). Wlać mleko, dodać miód – całość wymieszać i wstawić do lodówki. Po około 15 minutach ponownie wymieszać, aby nasionka chia nie posklejały się. Pudding pozostawić w lodówce przez 3 – 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Pudding najlepiej smakuje z sezonowymi owocami (truskawkami, malinami, bananami, pomarańczami itp.). W wersji ekskluzywnej polecam podać pudding z winnym rabarbarem

Winny rabarbar:

500 g rabarbaru
200 ml czerwonego wina
5 – 6 łyżek cukru
miąższ z laski wanilii
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w około 3 cm kawałki. Na patelni zagotować wino z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do gorącego syropu wsypać rabarbar, wymieszać w syropie i gotować na małym ogniu. Rabarbaru nie mieszać, od czasu do czasu tylko potrząsać patelnią żeby się nie przypalił. Kiedy rabarbar będzie miękki, a syrop dość gęsty, zdjąć  z ognia i ostudzić.
Rabarbar podawać jako dodatek do puddingu z chia.

Smacznego :- )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation