Design

Design

Pizza z cukinią

z salami lub szynką parmeńską. Z sosem pomidorowym, pomidorkami i mozzarellą w kulce. Doprawiona czerwoną papryką. Pizza pieczona na rozgrzanym kamieniu lub gorącej blasze do pieczenia. Pizzę można też upiec wykładając ciasto wraz ze składnikami na zimną blachę (wówczas należy odczekać około 30 minut, aż pizza podrośnie).


Składniki, 3 pizze o średnicy 25 - 30 cm:

Ciasto:

• 1 torebeczka suszonych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych
• 300 ml letniej wody
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 500 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli

Dodatki:

• Sos pomidorowy: 1 szklanka koncentratu pomidorowego z kartonika (puree, passata pomidorowa), 2 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

• 2 kulki mozzarelli, każda po 125 g, porwane na kawałki
• 250 g małych pomidorków z gałązki, pokrojonych na połówki
• 1/2 cukinii pokrojonej na cieniutkie plasterki (obieraczką do warzyw)
• 18 plasterków salami lub 9 plasterków szynki parmeńskiej
• świeży tymianek
• papryka w proszku (lekko pikantna lub słodka)
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia


Przygotowanie:
Ciasto: Wymieszać suszone drożdże, wodę, cukier, oliwę z oliwek. Odstawić na 5 minut. Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn i odstawić do spienienia na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę razem z solą, formując kopczyk. Zrobić wgłębienie w mące, wlewać w nie wodę z drożdżami, zagarniając jednocześnie mąkę do środka. Stopniowo łączyć wszystkie składniki, na koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.*
Ciasto wyjąć z miski, położyć na oprószonym mąką blacie i wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy około 25 - 30 cm i grubości około 0,5 cm. Odstawić na około 10 minut na podsypanej mąką powierzchni (na drewnianej łopatce do zsuwania ciasta na kamień lub papierze do pieczenia).
Przygotować dodatki do pizzy, zrobić sos pomidorowy mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wyjąć kratkę z piekarnika razem z rozgrzanym kamieniem lub blachę do pieczenia i zsunąć pierwszy krążek z ciasta (bez dodatków). Szybko rozsmarować 4 łyżki sosu pomidorowego, dodać 1/3 część dodatków do pizzy: mozzarellę, pomidorki, cukinię, salami (bez szynki parmeńskiej). Położyć gałązki tymianku**, posypać papryką w proszku i skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury i piec przez 8 minut. Na minutę przed końcem pieczenia pizzy, dodać szynkę parmeńską. Powtórzyć z dwiema pozostałymi pizzami. Czytaj więcej w BLOGU.

* Jeśli używamy kamienia do pieczenia pizzy, mniej więcej po 45 minutach wyrastania ciasta należy zacząć go nagrzewać. Na dolną półkę piekarnika wstawić kratkę do pieczenia a na niej położyć kamień. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę i nagrzewać kamień przez 40 minut. Jeśli pizze pieczemy na blasze do pieczenia, rozgrzewamy ją przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury.
** można je dodać pod sam koniec pieczenia pizzy lub wsunąć pod resztę składników, aby za bardzo się nie zrumienił.

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/pizza_z_cukinia/przepis.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation