Kuchnia

Kulinarnie

jadłonomia · roślinne przepisy: Szparagi z pastą miso i szczypiorem

Szparagi z pastą miso i szczypiorem




Składniki na 2 - 4 porcje:
•1 pęczek zielonych szparagów

Składniki na sos:
•2 płaskie łyżki ciemnej pasty miso
•1 łyżka soku z cytryny
•1 łyżka syropu z agawy
•4 - 5 łyżek wody
•do podania: uprażony sezam, posiekana dymka oraz szczypior

Przygotowanie:
1.Przygotowanie szparagów: szparagi umyć w zimnej wodzie, dokładnie płucząc główki. Odciąć zdrewniałą końcówkę, wystarczy uciąć około 2 - 3 cm, aby pozbyć się stwardniałego zakończenia. Jeśli szparagi są grube i mają wyraźne łuski, to można obrać je obieraczką do połowy wysokości, jeśli jednak są cienkie nie ma potrzeby obierania.
2.W rondlu zagotować osoloną wodę, a na wrzątek wrzucić szparagi. Gotować przez 3 – 5 minut, w międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w kubeczku blendera lub przy pomocy trzepaczki w niedużej miseczce, na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać kilka kropel syropu z agawy więcej.
3.Ugotowane szparagi błyskawicznie wyłowić, położyć na talerzach, oblać sosem i obficie obsypać sezamem, szczypiorem oraz posiekaną cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation