Kuchnia

Pasty

PASTY DO CHLEBA
Z awokado

1 dojrzałe awokado

2 łyżki soku z cytryny

1 szalotka

1 jajko na twardo

200 g twarożku śmietankowego

sól, pieprz, czosnek granulowany

jajko na twardo i listki rukoli do dekoracji

Awokado obierz, wyjmij ze środka pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem i od razu skrop sokiem z cytryny. Jajko na twardo obierz ze skorupki i również rozgnieć widelcem. Szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodaj twarożek śmietankowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Podawaj z ciemnym pieczywem (pumperniklem, chlebem wileńskim lub razowym na miodzie). Na kanapkach ułóż plasterki jajka na twardo i listki rukoli.

Jajeczna ze szczypiorkiem, porem i ogórkiem

5 jajek na twardo

1/2 pęczka szczypiorku

1 mały por (tylko biała część)

1 mały zielony ogórek

2-3 łyżki majonezu

1 łyżeczka masła śmietankowego

sól, pieprz

kapary do dekoracji

Jajka obierz ze skorupek, posiekaj albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj łyżeczkę miękkiego masła i ugnieć widelcem. Ogórek obierz i i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż na sitko i odciśnij sok. Szczypiorek i por drobno pokrój. Do masy jajecznej dodaj majonez, ogórek, szczypior oraz por, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj





Z tuńczykiem

1 puszka tuńczyka w oleju

2 małe szalotki

2 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1/2 łyżeczki musztardy

sól, pieprz

koperek do dekoracji

Posiekaj cebulę, ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Tuńczyka osącz z oleju, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj ogórki, cebule, majonez, jogurt i musztardę, dopraw pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. Pastę nakładaj na krakersy, posyp posiekanym koperkiem.

Z oliwkami i twarożkiem

200 g twarożku śmietankowego

12 zielonych oliwek

1 dymka ze szczypiorkiem

3 ząbki czosnku

1/2 pęczka kolendry lub rzeżuchy

sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka

Posiekaj cebulę, drobno pokrój szczypior i oliwki, czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj kolendrę lub rzeżuchę. Wszystkie składniki dodaj do twarożku, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką (lub pieprzem cayenne). Pastę nakładaj na małe kawałki pieczywa tostowego. Posyp szczyptą słodkiej papryki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation