Kuchnia
Słodkości
Baklava bananowa z syropem lawendowym
10 płatów ciasta filo
- 100 g pistacji (waga w skorupkach)
- 100 g blanszowanych migdałów
- 100 g orzechów laskowych
- 200 g suszonych fig
- 8 bananów
- 150 g masła + 1 łyżka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- szczypta soli
Syrop:
- 500 ml wody
- 250 g cukru
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki suszonej lawendy (do kupienia w ekologicznych sklepach)
Rozpuść masło (poza dodatkową jedną łyżką) w garnuszku z cynamonem, kardamonem i szczyptą soli.Odstaw do ostygnięcia.
Orzechy wrzuć do blendera i zmiksuj na małe kawałki. Przenieś je na suchą patelnię i podgrzej, aby lekko się uprażyły. Cały czas mieszaj, żeby się nie spaliły.
Do blendera wrzuć teraz suszone figi i zmiksuj na małe kawałki. Pomieszaj z prażonymi orzechami i odstaw na bok.
Przygotuj mus bananowy. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i dodaj pokrojone na małe kawałki banany. Smaż chwilę, przerzuć banany do blendera i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na bok.
Ciasto filo obetnij tak, aby miało długość boków formy do pieczenia. Przygotuj nieprzywierającą formę, wyłóż zwykłą formę papierem do pieczenia, lub posmaruj zwykłą formę rozpuszczonym masłem, aby ciasto nie przywierało.
Ułóż pierwszą płachtę ciasta filo na dnie, używając pędzelka rozsmaruj na cieście równomiernie roztopione masło. Ułóż 5 takich warstw, za każdym razem smarując każdą masłem.
Po ułożeniu pięciu warstw, rozsyp orzechy z figami na całej długości. Na warstwie orzechów rozsmaruj mus bananowy.
Przykryj banany kolejną płachtą ciasta filo i ponownie ułóż 5 warstw, między każdą smarując roztopionym masłem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ciasto i piecz ok. 20 minut aż ciasto zbrązowieje.
W czasie pieczenia ciasta przygotuj syrop. Wszystkie składniki wrzuć do garnka i zagotuj. Gdy zacznie bulgotać zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyłów pływającą lawendę (na przykład za pomocą małego sitka).
Upieczone ciasto zalej syropem i odstaw do ostygnięcia. Najlepsze będzie po kilku godzinach, gdy nasiąknie syropem, ale jeśli się uprzesz, możesz zjeść je od razu:)
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