Kuchnia

Same słodkości

Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta przyprawy do kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 g pieczarek
sól i pieprz
natka koperku
250 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki wody
szczypta curry
200g makaronu penne lub innego

blank

Wykonanie:

W garnku gotujemy makaron według wskazań producenta w osolonej wodzie.

Na dużej patelni (głębokiej) podsmażyć posiekaną drobno cebulkę, posiekany czosnek oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, chwilkę podsmażyć. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając. Przykryć i smażyć na małym ogniu.

Na patelnię wlewamy śmietankę, wodę, dodajemy posiekany koperek, szczyptę curry oraz doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, całość mieszamy. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation