Kuchnia

Obiadowo

Curry z kurczakiem i kalafiorem, czyli obiad w kilka minut!


Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub pokroić drobniutko.
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Wrzucić do pudełka, dodać pieprz i sól do smaku, pół łyżeczki curry i łyżeczkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), wymieszać, przykryć i schować do lodówki na ok. 30 minut.
Imbir obrać, zetrzeć na tarce
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, wrzucić cebulę, zeszklić, a następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund, mieszając.
Kolejno dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, przemieszać. Dorzucić kalafior podzielony na małe różyczki. Dodać łyżeczkę curry, pół łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu chili cayenne oraz pieprzu i soli do smaku. Wymieszać i smażyć przez ok. 3 minuty.
Następnie zalać całość wodą i mleczkiem kokosowym, dusić pod przykryciem parę minut – do czasu aż kalafior zmięknie. Ja wszystko dusiłam w woku.
Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze danie do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki, można go pozostawić na ogniu do odparowania nadmiaru płynów lub lekko oprószyć mąką i wymieszać, by zgęstniał.
Natkę pietruszki drobno posiekać, oprószyć danie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation