Kuchnia

kuchnia

BAKALIOWE BATONY JAGLANE

SKŁADNIKI:

– szklanka suchej kaszy jaglanej
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (idealne będzie orzechowe lub migdałowe)
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– pół szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki wiórków kokosowych
– pół szklanki rodzynek
– pół szklanki suszonej żurawiny
– pół szklanki drobno posiekanych dowolnych orzechów
– kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 1 rozgnieciony na miazgę dojrzały banan
– łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:

– kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczki. Przenieść do garnka. Dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wystudzić
– kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki. Za pomocą rąk dokładnie wymieszać składniki (miętosić dokładnie :)). Masa powinna być lekko gliniasta
– sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić
– dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na batony. Strukturę mają bardziej gąbczastą niż spieczone kamienie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation