Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery...

Warstwowe ciasto kawowe z białą czekoladą
Składniki (blaszka o wymiarach 24x32 cm lub tortownica o średnicy 22 cm):

Biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanki mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Warstwa kawowa:

300 ml śmietany kremówki 36%
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki cukru pudru (dałam trochę więcej)
3 łyżki żelatyny
250 g serka mascarpone
Warstwa z białej czekolady:

400 ml śmietany kremówki 36%
3 tabliczki (300g) białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Dodać żółtka. Na koniec wmieszać delikatnie obie przesiane mąki oraz kakao. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.

Warstwa kawowa:

Kawę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Żelatynę zalać ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i serek mascarpone. Dokładnie zmiksować. Następnie wlać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, rozprowadzoną odrobiną kremu. Szybko wymieszać, aby nie było grudek. Gotową masę przełożyć na wystudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.

Warstwa z białą czekoladą:

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Czekoladę połamać na kawałki, dodać do niej kilka łyżek kremówki i rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Odstawić. Resztę kremówki ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę czekoladową na masę kawową, wyrównać. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation