Kuchnia

WegeFood

Składniki:

1 torebka ugotowanego, wystudzonego ryżu (100g)
1 i 1/4 szklanki mleka
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
5 łyżeczek masła
½ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 – 3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego

Ponadto:

miód do polania

Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku.

Do miski wlać mleko i stopniowo, cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło.

Wymieszać - dodatkowo zmiksowałam wszystko blenderem.

Na rozgrzanym na patelni oleju kłaść łyżką niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor. Uwaga!, ja nie smażyłam na oleju, tylko jak tradycyjne pancakes, na suchej teflonowej patelni.

Gotowe placuszki polać miodem lub inną polewą wedle uznania. Dobrze też smakują z domową konfiturą :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation