Kuchnia

słodkie, smaczne

Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach –
5 białek, dużych
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

ok. 200 g biszkoptów okrągłych lub podłużnych

Szklankę cukru przesypujemy do miseczki żaroodpornej, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Wkładamy masło, miskę układamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy masę, aż zacznie gęstnieć (ok. 10-15 min). Krem owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin do mocniejszego zgęstnienia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca (ok. 2-3 min). Szklankę kremu lemon curd odkładamy na wierzch. Pozostały krem chwilę miksujemy, następnie powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Krem łączymy z białkami za pomocą miksera na najniższych obrotach lub trzepaczką. Kremówkę ubijamy na sztywno i łączmy z masą, mikserem lub trzepaczką. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy biszkoptami, wylewamy powoli masę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie smarujemy wierzch odłożonym wcześniej kremem lemon curd i ponownie wkładamy sernik na 1-2 godz. Ciasto podajemy schłodzone prosto z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation