Kuchnia

Smakowitości

Marcepanowe ciasto z gruszkami - Lecker.de

Jest tak dobre jak wynika z nazwy, gwarantuję :) Odkryłam ostatnio bardzo fajną niemiecką witrynę Lecker.de, która jest stroną gazety pod tym samym tytułem. Zatrzęsienie bardzo fajnych przepisów, szczególnie na ciasta z owocami, aż byłam zdziwiona :) Polecam niemieckojęzycznym.
Przepis na to ciasto pochodzi właśnie z tej strony, oryginalnie jest z jabłkami i jedyna modyfikacja jakiej dokonałam to zamiana jabłek na gruszki (no druga taka, że nie dałam aromatu migdałowego). Piekłam je także z jabłkami i też jest pyszne, równie dobrze sprawdzą się śliwki, polecam. Ciasto robi się bardzo szybko, najwięcej czasu zabiera obieranie owoców. Zamiast nacinać całe można je po prostu pokroić na plastry i ułożyć na cieście. Ja użyłam naszych małych, brzydkich, ale pysznych gruszek - ich zdjęcie jest w nagłówku bloga i poniżej :)

Na formę o średnicy ok. 26cm:
1/2 kg gruszek/jabłek/śliwek
sok z 1/2 cytryny
100 g masy marcepanowej
125 g miękkiego masła/margaryny
125 g + 2 łyżki cukru (dałam brązowy)
1 paczka cukru wanilinowego/waniliowego
kilka kropli aromatu migdałowego (nie dałam)
3 średnie jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
duża szczypta cynamonu
ewentualnie cukier puder do posypania, moim zdaniem zbędny

Sok z cytryny wyciskamy do sporej miski. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Nacinamy je na głębokość ok. 1cm natychmiast przekładamy do miski z sokiem z cytryny, mieszając łyżką aby je dokładnie obtoczył (nie ściemnieją).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę smarujemy tłuszczem, dno możemy wyłożyć papierem, boków nie trzeba.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Mikserem lub robotem ucieramy na jednolita masę masło z marcepanem. Kontynuując ucieranie dodajemy cukier i po jednym jajku - kolejne dodając aż poprzednie będzie zupełnie utarte. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i solą, miksujemy na gładkie i gęste ciasto.
Ciasto przekładamy do formy - nie będzie go za dużo, ale nie przejmujcie się, proporcja jest akurat :) Na wierzchu układamy gruszki lekko je dociskając. Posypujemy dodatkowymi dwoma łyżkami cukru wymieszanymi z cynamonem. Pieczemy ok. 30 minut. Polecam! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation