Kuchnia

przetwory

Owoce czarnego bzu na 5 sposobów | BEZ-OGRÓDEK | blog ogrodniczy

Przepisy na przetwory z czarnego bzu

1. Sok (syrop) z owoców czarnego bzu

Składniki: 1kg owoców, 1kg cukru, woda

Najlepszy sok z owoców czarnego bzu wychodzi przygotowany w sokoparowniku (sokowniku), bez dwóch zdań. Do dolnego naczynia nalewamy wodę do odpowiedniego poziomu. Na sitku sokoparownika rozkładamy owoce i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Gorący sok nalewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

2. Dżem z owoców czarnego bzu

Składniki: 2kg owoców, 1 kg cukru, 1 szklanka wody

Obrane i oczyszczone owoce wrzucamy do garnka, dolewamy wody i zagotowujemy. Część wody będzie musiała odparować. Wtedy dosypujemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. Obserwujemy jak pulpa powoli gęstnieje. Napełniamy nią słoiczki po brzegi i odwracamy do góry dnem. Dżemik stężeje całkowicie dopiero po ostygnięciu. W czasie gotowania nie wszystkie owoce pękają. Jeśli im nie pomożemy ugniatając je dodatkowo tłuczkiem – w dżemie będą się trafiały dość często całe czarne kuleczki. Znam dzieci, dla których stało się to przeszkodą w polubieniu tego dżemu

3. Galaretka z owoców czarnego bzu

Galaretka zasadniczo niewiele będzie się różnić od wspomnianego wyżej dżemu, z tym że tutaj owoce koniecznie powinniśmy przetrzeć przez sitko. Można także je wycisnąć przez lniana ściereczkę, wtedy galaretka będzie jeszcze bardziej klarowna. Otrzymany sok ważymy, dodajemy tyle samo cukru i zagotowujemy. Zamiast zwykłego cukru, dla pewności można wziąć taki z dodatkiem pektyny bo zdarza się czasami, że galaretka nie chce się zsiąść – dużo zależy tutaj od jakości użytych owoców. Po zagotowaniu zbieramy pianę i napełniamy słoiczki. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

4. Konfitura z owoców czarnego bzu

Składniki: 1kg owoców, 2kg cukru, 1 szklanka wody

Cukier zalewamy wodą i powoli ogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Odparowujemy wodę do uzyskania gęstego syropu - wtedy dodajemy owoce i zagotowujemy. Zbieramy powstającą pianę i napełniamy słoiki po same brzegi. Zakręcamy zakrętkami, które wcześniej dezynfekujemy spirytusem. Im mniej będzie powietrza w słoiku tym lepiej konfitury będą się trzymać.

5. Herbatka z suszonych owoców czarnego bzu

Owoce które przeznaczymy do wysuszenia rozkładamy pojedyncza warstwą na blasze i suszymy w rozgrzanym piekarniku uważając, aby się nie przypaliły. Jeśli posiadamy suszarkę do owoców, sprawa jest jeszcze prostsza. Po całkowitym wysuszeniu owoce są gotowe do zaparzania (wystarczy zalać wrzącą wodą). Można je również wykorzystać jako dodatek do ciast.

Uwaga! Surowe owoce czarnego bzu nie nadają się do niczego, nie wolno ich jeść! Tyczy się to także produkcji win i nalewek!!!
Wszystkie części czarnego bzu – kwiaty, liście, owoce,… zawierają trującą sambunigrynę, która rozkłada się podczas ich obróbki – suszenia lub gotowania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation