Kuchnia

jedzonko

Składniki:

500 ml mleka,

125 g drobnego cukru,

1 laska wanilii przecięta wzdłuż,

6 żółtek.

Wykonanie:

Do rondla wlać mleko, dodać dwie trzecie cukru i laskę wanilii, na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.

W międzyczasie roztrzepujemy w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu.

Gotujące się mleko wlewamy do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką; wlewamy z powrotem do rondla.

Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką lub szpatułą, aż krem będzie ją oblepiał. Kiedy przejedziemy palcem, powinien się całkiem zmywać. Natychmiast zdejmujemy z ognia.

Jeśli nie podajemy go na ciepło, przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie powstał kożuch. Kiedy będzie zimny przecedzamy przez sito.

Krem można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation