Kuchnia

Ciasta Danutka

Ciasto Prince Polo

Składniki: (blaszka 22x 33 cm)

ciasto:

7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g siekanych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku)

ponadto

duże opakowanie herbatników kakaowych

masa:

na budyń

3 i 1/2 szkl. mleka
7 żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

ponadto

320 g miękkiego masła
1/2 czekolady białej, posiekanej
1/2 czekolady gorzkiej bądź deserowej, posiekanej
100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)

polewa:

2 kopiaste łyżki nutelli
1 łyżka masła
50 ml śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Ugotować budyń .

Żółtka, cukier, szklankę mleka i obydwie mąki zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego wlać przygotowaną masę jajeczną. Energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Białka umieścić w wysokim naczyniu, dodać szczyptę soli i ubijać, aż będą sztywne. Kolejno dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy masa będzie pięknie lśniła, a cukier się rozpuści, dodać orzechy posiekane i zmielone, wiórki i posiekane batony. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut. Placek wyjąć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały #ciasto #jedzenie #kuchnia #wypieki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation