Książka

potrawy regionalne

Marokańska potrawa z ziemniaków z kuminem i kurczakiem

Przepis dla 4 osób

Składniki:

- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 i 1/2 pół łyżeczki ostrej pasrty z papryki (harissa)
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki
- 800 g ziemniaków pokrojonych w kawałki
- łyżka oliwy
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Wymieszać jogurt z kuminem oraz połową łyżeczki pasty z papryki. Wrzucić kurczaka i pozostaw w marynacie na około 5 minut. W międzyczasie ugotować ziemniaki, odcedzić. Nadziewać kawałki kurczaka na 4 patyczki do szaszłyków i grillować przez 12-15 minut, przewracając od czasu do czasu. Kiedy kurczak się grilluje, podgrzej olej na patelni i podsmaż ziemniaki z pozostałą pastą z papryki. Posyp pietruszką. Podawaj z szaszłykami z kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation