Inne

obiadowe

Risotto z grzybami
Składniki:
30 g grzybow świeżych ewentualnie suszonych
1 drobno pokrojona, nieduża cebula
1 szklanka ryżu arborio
125 ml wytrawnego białego wina
ok. 1 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
szczypta soli
oliwa z oliwek (około 4 łyżki)
zielona pietruszka do posypania
Namocz grzyby w szklance ciepłej wody przez 15 minut. Osącz grzyby, zachowując wodę, i pokrój je w paski. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmażaj ją do miękkości na małym ogniu. Dodaj grzyby, smaż 2-3 minuty. Wsyp ryż i mieszaj przez 2 minuty na średnim ogniu, aż wchłonie oliwę. Następnie wlej wino, a potem stopniowo dolewaj wodę z moczenia grzybów i wywar, cały czas mieszając. Powinno zająć to około 20 minut - jeśli ryż będzie prędzej miękki, nie musisz dodawać całego wywaru (mnie zostało około połowy). Gotowe danie posyp pietruszką, możesz też podac do posypania starty parmezan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation