Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta kokosowa

od: http://osmykolorteczy.blog.pl

Składniki:

Kruchy spód:

szklanka mąki
125g masła
2 żółtka
50g wiórków kokosowych
(gdyby ciasto było zbyt suche, dodać łyżkę kwaśnej śmietany)

Nadzienie:

300ml wody
120g cukru
4 niezbyt kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
3 żółtka
2 łyżki masła

Dekoracja:

70-100g wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut.
Wycisnąć sok z cytrusów.
W garnku wymieszać wodę, cukier, mąkę kukurydzianą i sok z owoców. Zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć stale mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować przez 3-5 minut na małym ogniu, by pozbyć się posmaku surowej mąki.
Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
Do masy dodać żółtka i połączyć mieszając. Ostrożnie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
Dodać masło i ostudzić pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę z falistym brzegiem.
Ciasto dość gęsto nakłuwać widelcem. Brzegi ochronić przed spieczeniem folią aluminiową.
Piec na jasno złoty kolor w 180°C, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji tarty.

Na upieczonym spodzie rozsmarować cytrusowy krem i przykryć warstwą kokosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation