Kuchnia

Kulinaria

Sernik waniliowy na zimno

Składniki:
500 g ulubionego serka waniliowego
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 galaretki - u mnie 2 smaki - cytryna i truskawka
owoce w ilości jaką lubimy, u mnie w wersji pucharkowej około 700 g


Przygotowanie:
- galaretki rozpuszczamy, każdą osobno i każdą w 400 ml
- żelatynę namaczamy w 6-7 łyżkach gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
- na dno pucharków układamy owoce - ja dałam mrożone maliny i truskawki, dzięki temu szybciej mi stężała i wkładamy do lodówki
- ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier puder
- następnie już na małych obrotach do ubitej kremówki dodajemy serek i pomalutku, łyżeczka po łyżeczce rozpuszczoną żelatynę
- masę wykładamy do pucharków na galaretkę z owocami, wstawiamy do lodówki na 20-30 minut
- po tym czasie układamy resztę owoców na masę sernikową i zalewamy drugim smakiem tężejącej galaretki
- wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny - w przypadku 1 dużego ciasta na dno warto ułożyć biszkopty (dodałam po 3 sztuki do pucharków) i całość chłodzić kilka godzin, przynajmniej 4
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation