Kuchnia

kuchareczka

Obłędne ciasto czekoladowe |


Ciasto (2 litry)
325ml świeżo zaparzonej kawy z ekspresu (bardzo ostatecznie może być rozpuszczalna)
75g gorzkiego kakao do wypieków
500g cukru
2 jajka
1 żółtko
1 i 1/4 łyżeczki soli
325ml maślanki
280ml oleju (rzepakowego np.)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
385g mąki pszennej tortowej
2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

mąka i masło do wysmarowania i wysypania formy

Polewa (przepis własny):
150g czekolady (mlecznej, gorzkiej, można pomieszać, ale nie polecam samej mlecznej)
150ml słodkiej śmietanki (30% lub 18%)
2 łyżki masła
opcjonalnie: 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalne


Uprzedzając kolejne, zdziwione pytania – tak, w przepisie jest 500g cukru, to nie błąd :) a zastanawiając się nad zasadnością tej ilości, zwróćcie uwagę, że surowego ciasta wychodzi 2 litry (upieczonego z polewą, spokojnie około 2 kilo), a w składzie mamy gorzkie kakao i mocną, zaparzoną, niesłodzoną kawę :)

Ciasto:
Zaparzoną kawę wymieszać w rondelku z gorzkim kakao, podgrzewać mieszając, aż się połączą i powstanie płynna czekolada, zestawić z ognia i całkowicie wystudzić. Do miski przesiać mąkę z sodą, również odstawić.

Dużą formę (najlepiej z kominem 25cm śr. i 10cm wys.) albo prostokątną 25×35 cm wysmarować masłem i wysypać mąką, odstawić. Nastawić piekarnik na 175 stopni góra/dół.

Do dużej miski (dobrze, gdyby była to misa od miksera, by obie ręce były wolne) wsypać cukier i sól, wbić jajka i dodać żółtko i ubić na białą, puszystą masę na niskich obrotach. Do ubijanej masy powoli wlać ekstrakt waniliowy, maślankę i olej, a następnie stopniowo wsypywać mieszankę mączną. Na samym końcu, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną czekoladę (mieszankę kawy i kakao), wymieszać całość na jednolitą masę i wlać do formy.
Wstawić formę do piekarnika i piec 1 godzinę (dokładnie tyle piekłam, co do minuty – jak nigdy :) ), lub do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto na ok. 30 minut, a następnie wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić jeszcze w formie na około 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na paterę. Ciasta nie wstawiać do lodówki, bo straci swoją puszystą konsystencję.

Polewa:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać masło, połamaną czekoladę i kawę rozpuszczalną, podgrzewać, aż składniki całkowicie się połączą i utworzą jednolitą, gęstą i płynną czekoladę, gorącą polać ciepłe ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation