Kuchnia

nalewki, wina

Nalewka wiśniowa - Wiśniówka
Składniki:

1 kg wydrylowanych wiśni
ok. 10 pestek z wiśni
0,5kg cukru
500ml spirytusu
500ml wódki



Wykonanie:

Wiśnie i pestki zasypać cukrem. Przykryć lnianą ściereczką lub gazą i dostawić na 2-3 dni aby puściły sok.

Po tym czasie odcedzić owoce. Zalać je wódką i odstawić na około 2 tygodnie, natomiast sok zlać do garnka, zagotować i odstawić do wystudzenia. Do zimnego soku dodać spirytus, rozlać do butelek.

Po 2 tygodniach ponownie odcedzić wiśnie. Wódkę zlać ze spirytusem, wymieszać i rozlać do butelek. Po 2-3 miesiącach jest gotowa do spożycia (moim zdaniem jest pyszna od razu ;)

Pozostałe wiśnie zalać alkoholem tak aby w większości były zanurzone. Można wykorzystać do ciast, deserów lub jeść wprost ze słoika ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation