Kuchnia

sweeeet

Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami - I Love Bake

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
1 szklanka orzechów np. laskowych, włoskich, migdałów
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 jabłka
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

250 ml śmietanki kremówki 30%
200 g serka śmietankowego
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem oraz cynamonem. Orzechy drobno siekamy. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli wlewamy olej cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera do minimum do dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy za pomocą dużej łyżki z orzechami i jabłkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę oraz serek razem miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Krem wykładamy na wierzch ciasta i oprószamy je wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation