Kuchnia

sweeeet

Ciasto oreo przepis bez pieczenia - I Love Bake

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM Z NUTELLĄ:

400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki kremu nutella, czubate
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

2 opakowania ciasteczek oreo (2×180 g)
140 g masła lub margaryny
Ciasteczka mielimy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i uderzamy wałkiem, aż ciasteczka będą dobrze rozdrobnione. Masło roztapiamy i dodajemy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy, odkładamy 2-3 łyżki do dekoracji. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Połowę wykładamy na dno tortownicy i dociskamy. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia (możesz rozpuścić całość żelatyny, która jest w przepisie i podzielić ja na 1/3 do kremu śmietankowego i 2/3 do kremu z nutellą). Kremówkę razem z mascarpone miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę (na początku krem może wydawać się zważony, ale miksuj dalej z czasem się ładnie połączy). Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę i miksujemy do połączenia. Wykładamy na warstwę z ciasteczek, wyrównujemy i ponownie wysypujemy zmielone ciasteczka.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Kremówkę ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy nutellę oraz żelatynę. Wykładamy na ciasteczka. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy ciasteczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation