Kuchnia

sweeeet

Piernik śliwkowy - I Love Bake

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 jajka, temp. pokojowa
3 łyżki miodu
120 g masła lub margaryny
3 łyżeczki domowej lub gotowej przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki powideł śliwkowych
100 g suszonych śliwek
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 ml śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z sodą. W rondelku rozpuszczamy masło razem z mlekiem, cukrem, miodem, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem i kawą (nie dopuszczamy do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy powidła, żółtka, pokrojone na kawałeczki suszone śliwki oraz mąkę i miksujemy do połączenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Delikatnie mieszamy razem z ciastem. Keksówkę o wym. 12×25 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy ciasto i możemy udekorować suszonymi śliwkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation