Kuchnia

sweeeet

Placek czeski - I Love Bake

SKŁADNIKI NA CIASTO:

3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka masła, temp. pokojowa
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY:

1 l mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zamiennie cukier waniliowy)
9 łyżek kaszy manny
szczypta soli
200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 g śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:

3-4 łyżki marmolady owocowej lub powidła śliwkowe
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Formę o wym. 24 x 24 lub większą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy pomiędzy folią spożywczą lub wylepiamy dno blaszki. Każdą część pieczemy w temp. 180 C przez około 10 min. do zarumienienia wierzchu.
Mleko mieszamy razem z cukrem, solą oraz kaszką. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy około 1 min. cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i owijamy folią spożywczą. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, następnie dodajemy po łyżce masy grysikowej.
Jeden blat miodowy smarujemy marmoladą lub powidłami. Wykładamy 1/3 kremu grysikowego. Przykrywamy drugim blatem wykładamy drugą część kremu i ponownie powtarzamy czynność.
Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Polewą smarujemy wierzch ciasta. Zostawiamy na 10 min do stężenia. Dekorujemy według uznania orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation