Kuchnia

sweeeet

Sernik z kokosem bounty - I Love Bake

SKŁADNIKI NA SPÓD:

150 g ciasteczek typu oreo
40 g masła
SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:

500 ml mleka kokosowego z TEGO przepisu lub z puszki
300 g wiórków kokosowych
100 g białej czekolady
500 g twarogu, potrójnie zmielonego
ok. 6-7 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru Malibu (opcjonalnie)
2 1/2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka zimnej wody
Ciasteczka mielimy razem z masłem. Wykładamy na dno tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) o śr. 24 cm. i lekko dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Mleko kokosowe podgrzewamy, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10-15 min. Zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii oraz dodajemy po łyżce ostudzona masę kokosową. Na koniec dodajemy likier oraz cały czas miksując dodajemy powoli żelatynę. Wykładamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki.
Kakao, masło, cukier puder, śmietanę podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie polewę. Lekko tężejącą polewę wykładamy na wierzch sernika i oprószamy wiórkami kokosowymi. Ponownie wkładamy do lodówki na około 30 min do stężenia polewy. Kroimy na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation