Kuchnia

sweeeet

Babka kawowa z polewą krówkową - I Love Bake

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

300 g mąki tortowej
200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
150 g cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, proszek
50 g gorzkiej czekolady
szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER

1/2 puszki masy kajmakowej
1 łyżka masła
50 ml mleka
DODATKOWO:

podprażone orzechy laskowe, drobno posiekane
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z przesianym cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku, kawę przesianą przez drobne sitko, ekstrakt oraz cynamon. Miksujemy tylko do połączenia. Dalej miksując dodajemy suche składniki oraz drobno pokrojoną gorzka czekoladę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wym. 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Masło razem z mlekiem oraz kajmakiem przekładamy do rondelka o grubym dnie i mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wykładamy na wierzch ciasta i oprószamy orzeszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation