Kuchnia
sweeeet
Mazurek bakaliowy na waflach - I Love Bake
SKŁADNIKI NA MAZUREK:
4 wafle tortowe
5 jajek
1 szklanka cukru
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka w proszku
2 pączki herbatników, zmielonych
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g zmielonych orzechów np. laskowych
80 g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
50 g suszonej żurawiny
ok. 50 ml alkoholu np. rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
70 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
bakalie: rodzynki, orzeszki ziemne, suszona żurawina, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, migdały całe, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, drobno posiekane orzechy laskowe
Jajka miksujemy razem z cukrem nad parą wodną na jasną i puszystą masę. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo masę z jajek. Do masy przesiewamy kakao, mleko w proszku oraz dodajemy śliwki, rodzynki, żurawinę, orzechy oraz herbatniki. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec łączymy z ekstraktem oraz alkoholem (opcjonalnie). Formę o wym. 20×24 wykładamy papierem do pieczenia. Wafle ucinamy na kształt formy lub nakładamy na nie bezpośrednio masę. Na jeden wafel wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim i ponownie wykładamy krem, przykrywamy trzecim i wykładamy ostatnią część masy, przykrywamy ostatnim waflem. Zostawiamy na 2 godz. w temp. pokojowej obciążając środek np. deską do krojenia (w ten sposób mazurek będzie płaski).
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch mazurka i dowolnie dekorujemy bakaliami.
MA==