Kuchnia

sweeeet

Ciasto rafaello bez pieczenia (z truskawkami) - I Love Bake

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

500 ml mleka
2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii lub waniliowy
4 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki wiórków kokosowych
DODATKOWO:

2 opakowania herbatników, maślanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
ok. 300 g truskawek
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami oraz solą. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz dodajemy przesianą mąkę i również mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając, aż będzie gęsty. Odstawiamy, owijamy budyń folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykorzystania całego.
Formę o wym. 20 x 25 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki. Wykładamy 1/2 masy budyniowej na herbatniki, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy drugą warstwę kremu budyniowego. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, 1/4 szklanki wiórków kokosowych i ponownie miksujemy. Wykładamy 1/2 kremu na herbatniki. Przykrywamy ponownie herbatnikami i wykładamy pozostałą część kremu. Oprószamy wiórkami kokosowymi, owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły. Przed podaniem dekorujemy świeżymi plasterkami truskawek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation