Tort Royal | Kwestia Smaku
Wyjątkowy i jedyny taki tort. Z czekoladową bezą, przełożony czekoladową truflą, kremem z masła orzechowego oraz konfiturą z czarnej porzeczki.
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
3 żółtka (białka zachować do bezy)
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki naturalnego kakao
1/2 szklanki mąki pszennej (lub ryżowej)
Beza:
3 białka
150 g cukru
1 pełna łyżka naturalnego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny
Krem z masła orzechowego:
100 g masła orzechowego*
50 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
125 g serka mascarpone
Krem czekoladowa trufla:
200 g ciemnej czekolady
375 g serka mascarpone (w temp. pokojowej)
250 g śmietanki kremówki 30% (zimnej)
1/3 szklanki cukru pudru
Nasączenie i dodatki:
1 pomarańcza
1 limonka
10 łyżek likieru amaretto
4 łyżki naturalnego kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Biszkopt:
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być gęsta i sztywna.
Po dodaniu cukru ubijać pianę jeszcze przez około 3 minuty aż będzie błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku (w sumie 7 sztuk) cały czas ubijając po każdym dodanym. Po dodaniu żółtek ubijać masę jeszcze przez około 3 minuty.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę z kakao, dodać 1/3 otrzymanej mieszanki do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować (najlepiej troszkę zmiksować i troszkę zamieszać). Dodać resztę mieszanki i wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika.
Piec przez 25 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć i energicznie odstawić na blat. Całkowicie ostudzić, następnie przekroić na 2 blaty. Okruszki zachować do dekoracji boków.
Beza:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, kakao i sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników.
Wyłożyć na spód do formy 24 cm wyłożony papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni C i włączyć termoobieg (lub 120 stopni C bez termoobiegu) i piec przez kolejne 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krem z masła orzechowego:
Do miski włożyć masło orzechowe, masło, cukier puder, cynamon, sól, syrop klonowy. Miksować przez około 2-3 minuty, następnie dodać mascarpone i miksować jeszcze przez 1-2 minuty aż krem lekko się napuszy.
Krem czekoladowa trufla:
Czekoladę roztopić i wymieszać z ocieplonym w temp. pokojowej mascarpone (w następujący sposób: dodawać po łyżce mascarpone do roztopionej czekolady, za każdym razem mieszając łyżką). Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać w 3 patiach do masy czekoladowej z mascarpone za każdym razem mieszając łyżką.
Nasączenie i dodatki:
Wymieszać sok z pomarańczy, limonki i likier amaretto. Pierwszy blat położyć na paterze, skropić połową nasączenia, oprószyć 2 łyżkami kakao i łyżką kawy, posmarować konfiturą i wyłożyć czekoladową truflę (pozostawić 1/4 kremu na boki).
Położyć drugi krążek, znów nasączyć i oprószyć kakao i kawą, rozsmarować krem z masła orzechowego.
Na wierzch położyć bezę, boki posmarować resztą kremu, obłożyć rozmiksowanymi w rozdrabniaczu okruszkami biszkoptu (lub tartą czekoladą czy rozdrobnionymi orzechami jeśli brakuje okruszków). Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Wskazówki
* użyłam masła orzechowego bez soli i cukru. Jeśli mamy masło solone i słodzone, nie musimy już dodawać do kremu cukru pudru i soli, które to składniki są wymienione w przepisie, ewentualnie dodać cukru mniej np. 1/4 szklanki
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_royal/przepis.html