Biżuteria

biżuteria

Ostre czerwone pikle
proporcje na ok 3 słoiki o pojemności 1,5 litra

1/3 główki kalafiora
6-8 niewielkich ogórków gruntowych
4 podłużne czerwone buraki
3 rzepy
3 marchewki

do każdego słoika po:
1 listku laurowym
1 łyżeczce białej gorczycy
5 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren czarnego pieprzu
2-3 ząbki czosnku
10-12 malutkich cebulek szalotek
1-3 papryczki chilli (wg własnych preferencji)

zalewa
2,5 litra filtrowanej wody
80g soli
200-250g cukru
500ml octu spirytusowego 10%


Do każdego słoika włóż najpierw przyprawy oraz obrane ząbki czosnku i cebulki.
Wszystkie warzywa pokrój na średniej wielkości kawałki – kalarepę, marchew i buraki w paski, ogórki wzdłuż na połówki lub ćwiartki, kalafiora podziel na spore różyczki. Powkładaj warzywa warstwami do słoików starając się je równo rozdzielić między przygotowanymi słoikami.

Zagotuj wodę z przyprawami, zdejmij z palnika, dodaj ocet i wymieszaj. Zalewaj warzywa w słoikach przygotowaną marynatą i od razu zakręcaj. Jeśli nie masz pasteryzatora, na dno szerokiego garnka połóż jasną ścierkę, ustaw na niej słoiki i wlej tyle wrzątku, by sięgnął do ok 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuj słoiki ok 5 minut od chwili zagotowania wody, potem wyjmij je z garnka i pozostaw do ostudzenia. Po ok 2 tygodniach pikle będą gotowe. Podawaj do grillowanych mięs, pasztetów i domowych wędlin. Albo podgryzaj na lekką kolację z cienką pitą posmarowaną humusem. Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation