Kuchnia

Mięsa

Karkówka pieczona do kanapek | Palce Lizać |

składniki:

ok. 1,5 – 2 kg karkówki
Marynata
4 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cytryny, sok
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
oregano
przyrządzanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy: starty czosnek, miód, pieprz, oliwę z oliwek, sok z cytryny i oregano. Dokładnie wcieramy składniki marynaty w mięso. Dolewamy wino i jeszcze raz nacieramy mięso. Karkówkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Jeśli możemy warto ją przekręcić w trakcie marynowania.
Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, razem z całą marynatą. Podlewamy jeszcze odrobiną wina lub wody. Wierzch posypujemy oregano i wszystko szczelnie przykrywamy folia aluminiową. Wstawiamy d piekarnika i nastawiamy temperaturę na 175ºC.
Karkówkę pieczemy pod przykryciem ok. 1.5 godziny, zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę ok 10–20ºC i dopiekamy 20–30 minut, polewając mięso w trakcie dopiekania powstałym sosem. Kroimy gdy ostygnie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation