Kuchnia

Przepisy cz.5

Łyżka w Garze: Racuchy z jabłkami

Składniki na ok 18 racuchów:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
1 jajko
1,5 szklanki letniego mleka
2 jabłka pokrojone w kostkę
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy cukier, drożdże i wlewamy letnie mleko – nie może być zbyt ciepłe, ponieważ takie zabiłoby drożdże – mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Kiedy w misce zacznie się pojawiać dużo pęcherzyków powietrza to znaczy, że drożdże pracują.

Dodajemy resztę składników: mąkę, sól, esencję waniliową i jajko. Masę możemy mieszać drewnianą łyżką lub wyrobić ręcznie. Ciasto będzie klejące i gęste. Należy je odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Kiedy masa wyrośnie dodajemy do niej jabłko, mieszamy i odstawimy na kolejne 45 minut.

Czas na smażenie racuchów. Na głęboką patelnię lub rondel wlewamy olej na wysokość ok. 1,5 – 2 cm. Racuchy nakładamy na patelnię łyżką zanurzoną w oleju (ciasto dzięki temu się nie klei do łyżki) i rozpłaszczamy delikatnie. Smażymy po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Racuchy powinny być rumiane, złoto brązowe.

Podajemy posypane cukrem pudrem z kubkiem gorącej herbaty :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation