Sport i fitness

Sport i zdrowe odżywianie

Lody czekoladowe z batata - Jadłonomia

Lody czekoladowe z batata

Czas przygotowania: powyżej godziny

Składniki na litrowe pudełko po lodach:
200 g batata, upieczonego / 1/2 batata
1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml
2 tabliczki czekolady gorzkiej, przynajmniej 70% / 200 g
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Batata wyjąć ze skórki, czekoladę połamać i wszystkie składniki dodać do małego rondelka. Podgrzewać mieszając, a kiedy cała czekolada się rozpuści zblendować przy pomocy ręcznego blendera.
Przelać do plastikowego pudełka i odstawić do przestudzenia na 30 minut. Po tym czasie włożyć do zamrażarki i przez 3 godziny co 30 minut dokładnie i intensywnie mieszać trzepaczką. Po tym czasie można nakładać pierwszą porcję albo włożyć do zamrażarki i wyjadać przez najbliższy miesiąc. Na koniec można polać też rozpuszczoną czekoladą, ale to już prawdziwa rozpusta.
Porady:

Zamiast ręcznie mieszać lody możecie też masę wlać do maszynki do robienia lodów.
Batata można upiec nawet kilka dni wcześniej przy okazji pieczenia czegokolwiek innego. Pozostałą połówkę radzę obrać, wpakować do woreczka i włożyć do zamrażarki – wtedy następną porcję lodów będzie można zrobić niemal od ręki.
To przepis na bazowe, bardzo kremowe i czekoladowe lody. Można je dodatkowo doprawić dużą szczyptą chili, masłem orzechowym albo innymi ulubionymi dodatkami.
Żeby lody były bez cukru trzeba oczywiście sięgnąć po czekoladę nie słodzoną cukrem.
Im bardziej gorzką czekoladę wybierzecie, tym bardziej czekoladowe będą lody. Te na zdjęciu były robione z tabliczek o zawartości kakao 70% i były na pograniczu smaku czekolady mlecznej i deserowej. Dla dorosłych oraz miłośników czekolady polecam dwie tabliczki 90%, wtedy lody są ciemne i smakują bardzo wykwintnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation