Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Mięsne kulki po tajsku

Składniki:

70 dag. mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
olej
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki sosu sojowego
3 posiekane ząbki czosnku
5 szalotek
3 jajka
1/2 łyżeczki chilli



Sos:
1/4 szklanki sosu sojowego
łyżka octu winnego
1/4 łyżeczki chilli w proszku
2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kolendry w proszku.

Przygotowanie:
Mięso, jajka, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki o średnicy 2 cm. Na rozgrzany w rondlu olej wrzucać kulki. Smażyć partiami na złocisty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową na suchy talerz. Gorące nabijać na drewniane patyczki do szaszłyków. Z podanych składników ugotować sos/ok.20 minut/.Wystudzony podawać z kulkami mięsnymi i gotowanym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation