Kuchnia

Przetwory, domowe

Obowiązkowo!
Dobrze wiesz, że popularne przyprawy do zup to odrobina warzyw i dużo soli i glutaminianu sodu, a jednak używasz ich, bo wydaje ci się, że bez nich jedzenie jest bez smaku. Dość tego.

Kup pęczek włoszczyzny, obierz, zetrzyj warzywa na tarce o grubszych oczkach. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 60 stopni na jakieś 3 godziny (sprawdzaj, bo zależnie od piekarnika i warzyw to może trwać dłużej lub krócej).

Przestudzone warzywa wsyp do słoika, dodaj przyprawy - pokruszone 2-3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, łyżeczkę soli i przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu. Dodawaj do dań około łyżeczkę mieszanki. Jeśli lubisz inne przyprawy i zioła, eksperymentuj! Wiele osób dodaje na przykład kurkumę, która nadaje piękny żółty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation