Kuchnia

przetwory

CZOSNEK KISZONY
czosnek w główkach
woda
przyprawy jak do kiszenia ogórków
sól kamienna

ocet winny
woda
cukier
zioła ( bazylia, tymianek - wg. gustu)

lub

oliwa z oliwek i zioła


Najprościej kisimy czosnek w wodzie z kiszenia ogórków. Młody, z jeszcze zielona łodygą i miękką nie wyschniętą łuską czosnek po prosty zalewamy wodą z ogórków na ok. 1 miesiąc (czosnku nie dzielimy na ząbki, zalewamy w całych główkach).Jeżeli takowej w danej chwili nie posiadamy kisimy jak ogórki ale nie będzie on wówczas miał tego lekko ogórkowego posmaku.
Po ok. 3-4 tygodniach wodę zlewamy , kroimy główki w poprzek na pół lub jeśli główki były duże to na 3 części, układamy w słoiczkach,zalewamy zalewą octem i pasteryzujemy ok. 10 min. lub zalewamy oliwa z oliwek ale w ten sposób możemy przechować czosnek nie dłużej jak 2-3 miesiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation