Kuchnia

KUCHNIA

Ciasto z orzechów laskowych,

Kolejna odsłona ciasta z diety strukturalnej. Ciasto jest łatwe w wykonaniu bo przygotowanie zajmie nam około 10 minut więc niewiele. Minusem tego ciasta jest jego wielkość bo z podanych składników wychodzi bardzo mała ilość , foremka zaproponowana w książce to 20x14 ja upiekłam w troszkę w większej dlatego komuś może się wydawać, że ciacho jest niskie ale to nie wina piekącej ;) tylko większej foremki. Oczywiście można zrobić ciasto z podwójnej ilości składników. Co do smaku to każdy kto lubi orzechy będzie w pełni zadowolony, pięknie pachnie, jest mięciutkie i sprężyste, taki biszkopt orzechowy , świetnie się sprawdzi jako mała słodko-zdrowa przekąska w pracy, w domu czy na jakimś wyjeździe, kawałek ciasta to 170 kcal, gorąco polecam :)

Składniki:

3 średnie jajka
40g brązowego cukru
35g mąki pełnoziarnistej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
80g orzechów laskowych + 5 g do posypania

Wykonanie:

oddzielamy białka od żółtek, żółtka ubijamy z cukrem do białości,
do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, a na koniec ubite białka i wszystko delikatnie mieszamy,
ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami ,
pieczemy około 25minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation