Kuchnia

KULINARIA porady kulinarne

MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO


Bardzo słodziutki miodzik o złocistym kolorze wykonany z kwiatków mniszka lekarskiego, charakteryzuje się pysznym, specyficznym smakiem oraz właściwościami leczniczymi. Dodany do ciepłej herbaty przeciwdziała i wspomaga leczenie przeziębienia :) Wykonanie miodu jest bardzo łatwe, trzeba tylko trzymać się proporcji jak i kilku wskazówek, miodu nie można gotować zbyt długo ponieważ po wystygnięciu może być zbyt gęsty a gotowany za krótko może okazać się zbyt płynny :)





Składniki:

800 kwiatków Mniszka lekarskiego / pospolitego bez łodyg
2 kg cukru
1 litr wody
2 łyżeczki kwasu cytrynowego



Wcześniej umyte kwiatki Mlecza zalać litrem zimnej wody, gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Odstawić do ostygnięcia na całe 24h.

Po tym czasie odcedzić wywar z mleczów przez gęste sito i lekko odcisnąć. Kwiatki można wyrzucić. Do wywaru dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu w garnku z grubym dnem lub podkładając pod garnek metalową podkładkę, NIE MIESZAJĄC przez około 1,5h, po tym czasie dodajemy kwasek i nadal nie mieszając gotujemy przez kolejne 1,5h (miodu nie można mieszać ponieważ natychmiastowo zacznie się przypalać).

Miód troszkę ostudzić i jeszcze ciepły przelewać do słoiczków. Odstawić do kompletnego wystygnięcia. Po kilku godzinach miód jest gotowy do spożycia. pl/html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation