Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Taco z kurczakiem wędzonym
Składniki (1 PORCJA)
Taco
2 płaskie łyżki otrębów owsianych
1 płaska łyżka otrębów pszennych
1 jajko
1 łyżka serka homogenizowanego 0-5%
½ łyżeczki proszku do pieczenie
sól
pieprz
bazylia
przyprawa do kurczaka
Farsz
½ udka wędzonego kurczaka bez skóry
4 pomidorki koktajlowe (lub 1 średni pomidor)
„plasterek” świeżej papryki
½ średniej cebuli
przecier pomidorowy
bazylia
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
opcjonalnie ½ plastra chudego żółtego sera*
Sposób przyrządzenia
Otręby, serek homogenizowany, proszek do pieczenia i jajko wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i przyprawą do kurczaka.
Masę rozprowadzić równomiernie na dnie silikonowej foremki o średnicy 20 cm. Włożyć na 3 min do mikrofalówki 800W. Po tym czasie wyciągnąć z foremki, zwinąć na pół (aby chlebek przybrał charakterystyczną dla taco formę) i włożyć do mikrofalówki jeszcze na ok. 15 sekund. Wyciągnąć i odstawić – niech przeschnie i utrwali swój półokrągły kształt.
Cebulę pokroić w półksiężyce i zeszklić na patelni podlewając wodą, żeby się nie przypaliła. Następnie dodać pomidorki i świeżą paprykę, pokrojone na małe kawałki oraz "porwanego" kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i ostrą papryką (można też słodką, jak ktoś nie lubi na ostro). Dusić całość, aż papryka i pomidory zmiękną i większa część wody odparuje.
Otrębowe taco wysmarować przecierem pomidorowym i załadować ciepłym farszem. Jeżeli jesteście w fazie utrwalenia, całość możecie posypać porwanym na kawałki lub zmielonym, żółtym serem.
W fazie III oraz od 5 stopnia, można dać każdy inny żółty ser.
MA==