Kuchnia

Z piekarnika

JAK ZROBIĆ NAJLEPSZE KOKOSANKI NA ŚWIECIE ?
Składniki:
-200g wiórków kokosowych (kupnych lub naszych domowych)
- 50g masła (lub 5 łyżek oleju kokosowego)
-2 białka+ sczypta soli
-1/3 szklanki cukru + 1 łyżka cukru waniliowego (dla mnie 3/4 to za dużo)
- 1 łyżeczka likieru kawowego lub czekoladowego (*opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka

Masło (lub olej) rozpuszczamy w rondelku wraz z cukrem na bardzo małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy i czekamy, aż masa stanie się jednolita i płynna. Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko oraz likier. Energicznie mieszamy i dodajemy wiórki. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, na końcu dodając mąkę. Pianę delikatnie łączymy z przestudzoną masą. Jeśli masa jest za rzadka możemy dodać jeszcze trochę wiórek. Za pomocą gałkownicy lub dwóch łyżek formujemy małe kuleczki układamy na papierze do pieczenia lub najlepiej na specjalnej formie z małymi wgłębieniami. Pieczemy ok.20 min w 180C. Uwaga- jeśli kokosanki się zaczną rozlewać, ale będą juz stosunkowo suche i podpieczone, możemy je ponownie uformować w kulki i włożyć z powrotem do piekarnika, aż staną się brązowe !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation