Kuchnia

Przepisy

Odgrzewane kartacze z okrasą po kilku dniach smakują równie dobrze
Emotikon smile

==========================

KARTACZE

1,5 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

500 g mielonego mięsa ( łopatka + karczek )
pół bułki namoczonej w mleku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól i pieprz

Ziemniaki obrać - połowę ugotować i przecisnąć przez praskę.
Drugą połowę zetrzeć na drobnej tarce - odcisnąć sok. Ziemniaki surowe od razu wymieszać z jajkami i ugotowanymi ziemniakami, żeby masa nie ściemniała.
Wyciśnięty sok odstawić i poczekać, aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlać, a krochmal dodać do masy ziemniaczanej razem z mąką pszenną i ziemniaczaną - całą masę posolić żeby nie była za mdła. Wyrabiamy ciasto podsypując mąką ,aż nie będzie się kleić do dłoni.

Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą , wyciśniętym czosnkiem, jajkiem , zmieloną bułką i majerankiem - doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta formujemy placuszki, nakładamy mięso i sklejamy brzegi formując podłużne kluski.

Kartacze wkładamy na wrząca, osoloną wodę po kilka sztuk żeby się nie skleiły. Gotujemy na małym płomieniu około 15-20 minut od wypłynięcia na wierzch.

Z podanych składników wyjdzie około 15-16 sztuk.

Można podawać z dowolnymi sosami lub okrasą z boczku i cebuli.

Inna wersja to wcześniej ugotowane mięso - później zmielone i przyprawione ( wtedy kartacze gotujemy około 10 minut )

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation