Kuchnia

świątecznie - Boże Narodzenia

Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem i pieczarkamiZamieszaj.pl

Składniki:
– 250 mięsa z rosołu (kurczaka, indyka, wołowiny)
– 1 marchewka z rosołu
– 250 g pieczarek
– 1 średnia cebula
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 jajko do farszu + 1 jajko do posmarowania wierzchu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1 kajzerka
– 1 łyżka masła
– mleko do namoczenia kajzerki
– płat ciasta francuskiego (około 275 g)
– biały i czarny sezam do posypania wierzchu

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Kajzerkę zalać mlekiem i zostawić ją aż bułka całkowicie namoknie (około 10 minut). Po tym czasie kajzerkę dokładnie odsączyć z nadmiaru mleka. Mięso i bułkę zmielić w maszynce na średniej lub drobnej siatce razem z marchewką. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane (lub starte na tarce) pieczarki. Smażyć wszystko około 5 minut na średnim ogniu. Zmielone nadzienie połączyć z pieczarkami, jajkiem, gałką, solą i pieprzem. Całość wszystko wymieszać. Ciasto przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Na każdym płacie ułożyć po połowie nadzienia, zawinąć, zlepić łączenie. Rolady pokroić na kawałki. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut (paszteciki powinny się zezłocić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation