Kuchnia

Kawa

MIGDAŁOWA GRANITA.
SKŁADNIKI:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
150 ml wody
150 ml mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka syropu migdałowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka śmietany kremówki- do dekoracji, jeśli chcesz
płatki migdałowe - do dekoracji
PRZYRZĄDZANIE:
Rozpuść kawę w wodzie i zmieszaj z mlekiem. Dodaj cukier waniliowy, 1 łyżeczkę cukru i mieszaj aż się rozpuści. Wstaw do zamrażalnika w mrozoodpornym naczyniu. Do blendera wlej syrop migdałowy i, kawałek po kawałku, dodaj skruszoną zamrożoną kawę. Połącz całość w jednolitą masę i przełóż do wysokiej szklanki. Kawę udekoruj śmietanką ubitą z resztą cukru i posyp płatkami migdałowymi.
Sprzęt: blender (z funkcją kruszenia), mikser, naczynie mrozoodporne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation