Kuchnia

Wytrawne

Quiche z bakłażanem, pomidorami, papryką, fetą

Składniki: na kruche ciasto

125g mąki pszennej
100gr lodowatego masła
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1 żółtko

Składniki: na farsz

1/2 bakłażana
2 obrane ze skórki pomidory
1/2 czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
1/2 kostki sera fety
125g startej mozzarelli lub innego żółtego sera
1/2 pęczka zielonej pietruszki
garść świeżego oregano
125ml śmietanki 30%
3 jaja
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220', blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać pokrojony w plastry bakłażan i paprykę pociętą na paski, oprószyć solą, skropić oliwą z oliwek i piec do miękkości. Pomidory i fetę pokroić w kostkę, pietruszkę i oregano posiekać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki lub naczynia do tart, nakłuć widelcem i piec 10 minut, następnie schłodzić i na wierzch układać bakłażan w plastrach, paprykę, pomidory oraz kostki fety. Posypać wszystko posiekaną pietruszką. Jaja roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać startą mozzarellę lub inny żółty ser i zalać wierzch, posypać pokrojoną ukośnie papryczkę chili i piec 30 minut.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation